Η ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΒΟΣΚΗΣΗ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ.
Πολύ κουβέντα αλλά καμία λύση
Ανοικτοί σε προτάσεις για την περαιτέρω νομοθετική και ρυθμιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης βόσκησης δήλωσαν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου και Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς κατά την σχετική ενημέρωση της Ειδικής Επιτροπής Περιφερειών στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, φορείς αλλά και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.
Κοινή διαπίστωση ότι η ανεξέλεγκτη βόσκηση αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί με επάρκεια γι΄αυτό και συμφωνήθηκε η συζήτηση που άνοιξε στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής να συνεχιστεί και σε δεύτερο χρόνο ώστε μετά την σταχυολόγηση και επεξεργασία όλων των προτάσεων, τα αρμόδια υπουργεία να παρουσιάσουν πρωτοβουλίες.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανέφερε πως o νομοθέτης το 2012 έκανε την επιλογή της επιτήρησης της ανεπιθύμητης βόσκησης να την έχουν οι δήμοι. Το 2020 έγινε μια προσθήκη για τον τρόπο συλλογής τους και με την μέθοδο της αναισθητοποίησης. «Επίσης, τότε, με το πλαίσιο που δημιουργήσαμε προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την κατάργηση του αδικήματος της ανεξέλεγκτης βόσκησης από τις πταισματικές ποινικές αξιόποινες πράξεις με αποτέλεσμα η ΕΛ.ΑΣ να είναι αναρμόδια αμιγώς στο να επιλαμβάνεται σε τέτοιες υποθέσεις. Οι δήμοι δεν ήθελαν να έχουν την επιβολή τέτοιων προστίμων. Η λύση που δόθηκε ήταν να έχουμε μια μεικτή αρμοδιότητα μεταξύ ΕΛ.ΑΣ και δήμων αλλά στην πραγματικότητα δεν λειτούργησε», είπε.
Ο κ. Βορίδης αποδέχθηκε την πρόταση δημιουργίας μιας κοινής διυπουργικής επιτροπής συνεργασίας όπου θα συμμετέχουν όλα τα αρμόδια υπουργεία αλλά και η ΚΕΔΕ και κυρίως οι δήμοι που κατεξοχήν έχουν οξύτερο αυτό το πρόβλημα για να το δούμε ολιστικά όπως τι ποσά απαιτείται να δεσμευτούν για την διαχείριση του προβλήματος. Καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του ελεγκτικού προσωπικού σε δήμους και στις διευθύνσεις των Περιφερειών, ίσως με τη νομοθετική συμπερίληψη των Ιπποειδών. Κλειδί, επίσης, υπογράμμισε ο υπουργός, αποτελούν τα Ειδικά Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης που στην συντριπτική τους πλειοψηφία πλέον είναι στα χέρια των περιφερειαρχών, που πρέπει να προκηρύξουν τις διαδικασίες κατάρτισής τους. Απαντώντας στην πρόταση φορέων αλλά και του ΚΙΝΑΛ σχετικά με την επανίδρυση της Αγροφυλακής, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως αυτό είναι ένα ευρύτερο θέμα που αφορά γενικότερα την εποπτεία της γεωργίας και της κτηνοτροφίας αλλά «σήμερα υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και την δουλειά που έκανε ας πούμε η Αγροφυλακή κάποιοι την κάνουν. Το ερώτημα συνεπώς είναι κατά πόσο οι μηχανισμοί αυτοί κάνουν την δουλειά τους καλά, είναι ως δομές επαρκείς, εάν χρειάζονται στήριξη ή αλλαγή μοντέλου, όπως η επανίδρυση της Αγροφυλακής. Αυτό θέλει μια μεγαλύτερη μελέτη και δεν μπορεί να γίνει να το πω έτσι στο πόδι, χρειάζεται ευρύτερη και βαθιά μελέτη και αρκετή δουλειά».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι το πρόβλημα της ανεπιτήρητης βόσκησης είναι οξύτερο κυρίως στα νησιά και στην Κρήτη. Ανέφερε ότι θα πρέπει ίσως να εμπλακούν περισσότερο οι Διευθύνσεις της Περιφέρειας καθώς οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα. Βαθιά μου πίστη, είπε ο υφυπουργός, είναι εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση και θέλει ίσως το πλαίσιο ενίσχυση. Υπογράμμισε πως πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί από τις Περιφέρειες, που έχουν καθυστερήσει πολύ για τα Ειδικά Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης που είναι και ευρωπαϊκή μας δέσμευση. Σχετικά με τις καταγραφές των ζώων σε Μητρώα, είπε πως με τα βοειδή δεν έχουμε πρόβλημα αλλά έχουμε με τα αιγοπρόβατα, γι’ αυτό και μια ενέργεια που είναι σε εξέλιξη είναι η δυνατότητα διασύνδεσης και των τριών μητρώων (κτηνιατρικής υπηρεσίας, του ΕΛΓΟ Δήμητρα και του ΟΠΕΚΕΠΕ ). Επίσης τώρα ξεκινάμε και το μητρώο της χοιροτροφίας.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς ανέφερε ότι το υπουργείο του εμπλέκεται στο ζήτημα με ένα διπλό τρόπο, της προστασίας της βιοποικιλότητας, της προστασίας των δασών και με τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων γαιών, της αειφορίας τους. Οφείλουμε είπε να σταθμίσουμε και να ισορροπούμε τα αγαθά. Για το πρόβλημα των ελαφιών «ντάμα – ντάμα» στα Δωδεκάνησα, είπε πως πρώτα από όλα θα πρέπει να χαρτογραφήσουμε τις περιοχές. Να τοποθετηθούν φράχτες και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη συζητάμε και οργανώνουμε το πώς θα εντάξουμε, στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, τη δυνατότητα της επιδότησης κατά 100% των αγροτών για την αγορά και την τοποθέτηση φρακτών ηλεκτροφόρων χαμηλής τάσης. Επίσης σε συνεργασία και με την Περιφέρεια προχωράμε τις σημάνσεις. Για τα άγρια άλογα, έχουμε εκπονήσει σχέδιο, σε συνεργασία με τον ΟΦΠΕΚΑ, και ήδη υλοποιούμε ένα σχέδιο δράσης, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις επιπτώσεις και έχουμε εκταμιεύσει ένα ποσό 60.000 ευρώ για να τα εντοπίσουμε και να τα αριθμήσουμε. Χρησιμοποιούμε drones και κάνουμε αναλύσεις βιωσιμότητας του πληθυσμού τους. Στον Αίνο, που είναι και εθνικός δρυμός έχουμε επιπλέον χρηματοδοτήσει, με άλλες 37.000 ευρώ, ένα πρόγραμμα. Έχουμε τοποθετήσει φωτοπαγίδες σε μονοπάτια, κοντά σε πηγές ή σε συγκεντρώσεις με νερό, έχουμε φτιάξει ένα χάρτη για την κατανομή του είδους και εκτιμήσαμε τις τροφικές τους συνήθειες. Επισήμανε πως η δημόσια διοίκηση μέχρι τώρα δεν είχε συνηθίσει να αντιμετωπίζει και να προσπαθεί να βρει λύσεις για πληθυσμούς άγριων αλόγων, για την αρκούδα παλαιότερα, για τα ελάφια ή για πληθυσμούς άγριων ζώων που συγκρούονται με ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος – Ευάγγελος Αραβώσης ανάφερε πως η βόσκηση επιτρέπεται στα δάση και βρίσκεται υπό την εποπτεία των δασικών υπηρεσιών και των στελεχών τους που μπορεί να την επιτρέπουν ή ανάλογα να την απαγορεύουν. Πράγματι, υπάρχει ένα σημαντικότατο πρόβλημα υποστελέχωσης, όμως, άμεσα έχει παρθεί η απόφαση, να στελεχωθούν οι υπηρεσίες πανελλαδικά με 400 επιπλέον μόνιμα στελέχη και 700 στελέχη, μέσω ενός προγράμματος από τον ΟΑΕΔ. Αυτό θα δώσει μια ανάσα. Από τον δασικό κώδικα και η δυνατότητα απαγόρευσης της βοσκής των αιγών, των κατσικιών, σε όλα τα δάση ή και σε δασικές εκτάσεις συγκεκριμένες, με απόφαση του δασάρχη ή με απόφαση του υπουργού, για μεγαλύτερες περιοχές της Ελλάδος. Το σημαντικό είναι τώρα, ότι οι δασικές υπηρεσίες, μπορούν να βεβαιώνουν παραβάσεις. Αυτό το οποίο, μάλιστα, πρόκειται να κάνουμε, είναι να ενισχύσουμε τις δασικές υπηρεσίες και να έχουν πλέον στολές. Αμεσα τα στελέχη των δασικών υπηρεσιών θα φορούν στολές, θα έχουν ταυτότητες, θα είναι σαν ένα Σώμα, το οποίο θα είναι ενισχυμένο και θα μπορεί να επιβάλει το νόμο και να προστατεύει αποτελεσματικά τις περιοχές. Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της βλάστησης των βοσκήσιμων γαιών, έχει εγκρίνει το τεχνικό σύμβουλο τεχνικές οδηγίες για τη βελτίωση της βλάστησης των γαιών και μάλιστα ο υφυπουργός υπέγραψε έγκριση αναθεώρησης αυτών των οδηγιών και αυτό είναι σημαντικό.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, για τα θέματα αποζημιώσεων, οι οποίες προκαλούνται από τις επιδρομές άγριων ζώων σε διάφορες καλλιέργειες είπε πως «εμείς έχουμε μελετήσει σε βάθος την υπόθεση. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα προγραμματική περίοδος του 2023 και μετά ώστε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες να επιδοτηθεί η ειδική ασφαλιστική εισφορά των αγροτών για να μην επιβαρυνθούν οι ίδιοι, ούτως ώστε να ενταχθούν οι νέες ζημιές στον Κανονισμό. Θα εξαντλήσουμε και τη δυνατότητα για να επιδοτηθούν οι κατασκευές που θα περιφράξουν τις καλλιέργειες, ούτως ώστε να μην αποζημιώνονται οι αγρότες για ζημιές, αλλά να έχουν επιδοτηθεί για τις κατασκευές εκείνες που θα αποτρέπουν το να προκαλούνται ζημιές από τις επιδρομές άγριων ζώων που καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Όλα αυτά αποτελούν ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ο ΕΛ.Γ.Α. σε συνεργασία με τους αιρετούς εκπροσώπους, όπου έχουμε τις προτάσεις τους». Διαβεβαίωσε πως γίνεται ότι είναι δυνατόν για να εξευρεθεί λύση και όχι με τακτικισμούς να εξαπατήσουμε στο παρόν και να κληροδοτήσουμε το πρόβλημα στο μέλλον. Σχετικά με την υποστελέχωση των υπηρεσιών ο κ. Λυκουρέντζος είπε πως το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται με τις διαδικασίες οι οποίες υπάρχουν. Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον με θάρρος και να υπερβούμε τα στερεότυπα, το τι είναι κράτος, τι είναι ιδιωτική πρωτοβουλία και να τολμήσουμε συμπράξεις με την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια