Επιτέλους!!! Oι επιστήμονες αντιδρούν στην “ποινικοποίηση” του κρέατος!
Οι επιστήμονες λοιπόν, αντιδρώντας σε όλο αυτό που γίνεται, ζήτησαν από τους ζηλωτές του βιγκανισμού να σταματήσουν να πιέζουν για χορτοφαγικές και vegan δίαιτες τους ανθρώπους, προειδοποιώντας ότι το κρέας είναι ζωτικής σημασίας για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Σχεδόν 1.000 ακαδημαϊκοί από κορυφαία πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο έχουν υπογράψει μια πρωτοβουλία η οποία υποστηρίζει ότι η κτηνοτροφία είναι πολύ σημαντική για να «γίνεις θύμα ζηλοδοξίας».
Δημοσιεύοντας στο ακαδημαϊκό περιοδικό Animal Frontiers, ως μέρος μιας συνεργασίας μεταξύ επαγγελματικών εταιρειών επιστήμης των ζώων, δεκάδες ειδικοί εξέτασαν νέους ισχυρισμούς ότι η κατανάλωση κρέατος προκαλεί ασθένειες, καθώς και ότι είναι επιβλαβής για τον πλανήτη.
Έρχεται εν μέσω μιας μεγαλύτερης ώθησης από τους ακτιβιστές για να ακολουθήσουν οι άνθρωποι μια φυτική διατροφή, με “πρωτοβουλίες” όπως το Veganuary και το Meatfree Mondays.
Δημοσιεύματα που “στοχοποιούν” το κρέας για χιλιάδες θανάτους
Επιπλέον, το ιατρικό περιοδικό The Lancet δημοσίευσε μια μελέτη The Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factor Study το 2020, όπου ανέφεραν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας ευθύνεται για 896.000 θανάτους παγκοσμίως.
Η απάντηση των 1.000 επιστημόνων
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι είναι δύσκολο να αναπαραχθεί το θρεπτικό περιεχόμενο του κρέατος.
Πρόσθεσαν ότι όσοι ζουν σε φτωχότερες κοινότητες και έχουν χαμηλή πρόσληψη κρέατος συχνά υποφέρουν από μια σειρά από ασθένειες με έλλειψη θρεπτικών συστατικών, όπως η καθυστέρηση της ανάπτυξης, η απώλεια και η αναιμία, αναφέρει η The Telegraph .
Ερευνητές στο Animal Frontiers είπαν ότι το μη επεξεργασμένο κρέας είναι υπεύθυνο για την παροχή βιταμινών Β12, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και μετάλλων, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, καθώς και για την παροχή ρετινόλης.
Η δημοσίευση πρότεινε ότι η σχέση μεταξύ κόκκινου κρέατος και ασθενειών είχε σχεδόν εξαλειφθεί όταν συνδυάστηκε με μια υγιεινή διατροφή, οδηγώντας στην πρόταση ότι η υπόλοιπη διατροφή ήταν η αιτία πίσω από τα προβλήματα υγείας.
Ένας από τους συντάκτες της αξιολόγησης από ομοτίμους, η Δρ Alice Stanton από το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών στην Ιρλανδία, εξήγησε ότι τα στοιχεία που εξετάστηκαν από ομοτίμους έδειξαν ότι ο ισχυρισμός της μελέτης Global Burden ήταν «μοιραία επιστημονικά ελαττωματικός».
Και πρόσθεσε: «Η αφαίρεση του φρέσκου κρέατος και των γαλακτοκομικών από τις δίαιτες θα βλάψει την ανθρώπινη υγεία. Οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και [άτομα με] χαμηλό εισόδημα θα επηρεαστούν ιδιαίτερα αρνητικά
«Τα τρόφιμα που προέρχονται από ζώα παρέχουν μια ποικιλία απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και άλλων ενώσεων που προάγουν την υγεία, πολλές από τις οποίες λείπουν στη δίαιτα ακόμη και σε αυτούς τους πληθυσμούς με υψηλότερα εισοδήματα», αναφέρει η δήλωση.
«Άτομα με καλούς πόρους μπορεί να είναι σε θέση να επιτύχουν επαρκή δίαιτα, ενώ περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα γαλακτοκομικά προϊόντα κρέατος και τα αυγά. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση δεν θα πρέπει να συνιστάται για γενικούς πληθυσμούς».
Ένας άλλος συγγραφέας των εκθέσεων Δρ Wilhelm Windisch, του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, πρόσθεσε: «Οι ατζέντες που ταιριάζουν σε όλα, όπως οι δραστικές μειώσεις του αριθμού των ζώων θα μπορούσαν να έχουν περιβαλλοντικές και διατροφικές συνέπειες σε μαζική κλίμακα».
(photo: pexels)
Δεν υπάρχουν σχόλια