Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στάχτη το 10% της έκτασης του νησιού της Ρόδου.Τα μέτωπα είναι πλέον ανεξέλεγκτα.

  Η πυρκαγιά συνεχίζει ανεξέλεγκτη

Η εταιρεία ΥΛΗ – Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος, στην προσπάθεια της να ενημερώσει τους κατοίκους της Ρόδου και της Νότιας Εύβοιας που πλήττονται από πυρκαγιές και την κοινωνία, παραθέτει τα στοιχεία που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση (σύστημα Copernicus) για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Ρόδο μέχρι το πρωί της Δευτέρας 24 Ιουλίου 2023, καθώς επίσης και για την πυρκαγιά στον Πλατανιστό της Καρυστίας στην Εύβοια, που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής 23/7/2023.

Η καμένη έκταση στην πυρκαγιά της Ρόδου, μέχρι σήμερα το πρωί (Δευτέρα 24/7), ήταν 144.030 στρ. τα οποία αντιστοιχούν στο 10% της έκτασης του νησιού της Ρόδου.

Από τα παραπάνω στρέμματα, τα 2.856 βρίσκονται εντός 4 περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ενώ άλλα 13.750 στρ, βρίσκονται εντός δύο Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη μέρα ήταν 41.760 στρέμματα.

Συνολικά μέχρι το πρωί της Δευτέρας 24/7/2023 έχουν καεί 16.606 στρέμματα προστατευόμενων περιοχών που αντιστοιχεί στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης.

Τα μέτωπα είναι πλέον ανεξέλεγκτα και η τύχη του δάσους, των πολιτών και των υποδομών είναι αβέβαιη.

Να προστεθεί πως η περιοχή των Λαέρμων είναι η βασική περιοχή αναπαραγωγής και βιότοπος του πλατωνιού της Ρόδου (Dama dama). Είναι η περιοχή που διασώθηκε το είδος όταν ο πληθυσμός του μειώθηκε σε οριακό επίπεδο. Σήμερα, δεν κινδυνεύει, όμως η περιοχή αυτή δεν χάνει την αξία της ως βιότοπος του είδους που είναι το έμβλημα της Ρόδου.

Η εικόνα είναι του EFFIS, από όπου έγινε μεταφορά της σε χάρτη της ΑΝΑΒΑΣΗΣ.

Η καμένη έκταση στην πυρκαγιά του Πλατανιστού της Καρυστίας, μέχρι σήμερα το πρωί (Δευτέρα 24/7),
ήταν 9.920 στρ. τα οποία όλα βρίσκονται εντός της περιοχής του Δικτύου Natura GR2420012 «Όρος Όχη,
παράκτια ζώνη και νησίδες.

 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια