Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φιέστα με τα ζωντανά «αγάλματα» στην Ακρόπολη-Για όλα φταίει και πάλι ....ένα ανθρώπινο «λάθος»;

 


Το γράψαμε αλλά να το επισημάνουμε ξανά: με το σταγονόμετρο εξελίσσεται το ρεπορτάζ για ό,τι συνέβη στην Ακρόπολη το περασμένο Σάββατο, με την επίσκεψη των Ινδών επιχειρηματιών και τη φιέστα που διοργανώθηκε από το Ελληνοϊνδικό Επιμελητήριο με τα ζωντανά «αγάλματα» και τα πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας να έχουν «εμφιλοχωρήσει» μαζί με τους άλλους επισκέπτες στο μνημείο, κατά την έκφραση της προϊσταμένης της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών.

 


 

Χθες λοιπόν, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο βοηθός αρχιφύλακα στην Ακρόπολη υπέβαλε την παραίτησή του στο υπουργείο Πολιτισμού, αφού αυτό του ζητήθηκε πρώτα «στο πλαίσιο της ΕΔΕ» που έχει διαταχθεί. Ηταν ο υπεύθυνος αρχιφύλακας για τη βάρδια του Σαββάτου κι εκείνος που «ισχυρίζεται ότι δεν εμπόδισε την είσοδο των μεταμφιεσμένων διότι φοβήθηκε πως έτσι θα διατάρασσε τις σχέσεις των δύο χωρών».

Πώς γνώριζε ο συγκεκριμένος ότι οι «μεταμφιεσμένοι» συνδέονταν με... τόσο επισήμους ώστε να διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας; Ακόμα κι αν το υποψιάστηκε λόγω της παρουσίας της μπάντας του Λιμενικού που παιάνιζε εκτός του μνημείου, θα όφειλε να ζητήσει εξηγήσεις. Κυρίως θα όφειλε να ζητήσει την επίσημη άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ή της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Μήπως ευθύνεται και το ότι, όπως γράφτηκε, δόθηκε σήμα στους ασυρμάτους των αρχαιοφυλάκων ότι «έρχονται οι επίσημοι» οι οποίοι δεν «εμφιλοχώρησαν» και τόσο τελικά; Αλλωστε μόνον υπέρ «επισήμων» θα μπορούσε να παραταθεί κατά ημίωρο το ωράριο του μνημείου. Απ’ την άλλη ουδείς από τους αρμοδίους (ΥΠΠΟ, ΚΑΣ, ΕΦΑ) είχε δώσει πράγματι επίσημη άδεια. Τότε γιατί παραβιάστηκαν οι όροι υπέρ των «επισήμων»; Και γιατί, όπως επιβεβαιώνουν μαρτυρίες παρισταμένων και φωτογραφίες, ουδείς κινήθηκε να απομακρύνει τους «μεταμφιεσμένους»;

Ο βοηθός αρχιφύλακα θα χάσει τα διοικητικά του «διακριτικά», ευτυχώς όμως όχι και τη θέση του αρχαιοφύλακα. Σαφώς είχε μερίδιο ευθύνης. Αλλά κι απ’ την άλλη όλα δείχνουν πως δεν είχε και επιλογή. Οπως όλα υπαινίσσονται κι ότι η περιβόητη ΕΔΕ άρχισε και θα τελειώσει σ’ αυτόν. Κι αν γίνει αυτό θα έχουμε σε μικρογραφία ένα... déjà vu όπου για όλα φταίει ένα ανθρώπινο «λάθος», με τους καθ’ ύλην αρμοδίους να κρύβονται πίσω από φύλακες και σταθμάρχες.

Πηγή 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια